Ionela Food & Travel

Japonia – pregătiri

Published on

Prima luna a acestui an (2025) deja s-a terminat, si data de 28 februarie este din ce in ce mai aproape, zi ce reprezinta inceperea vacantei noaste in Japonia. Pregatirile au inceput inca de anul trecut, cand ne-am hotarat la aceasta destinatie si mi se par un pic anevoioase, de aceea trebuie acordata un pic mai multa atentie la anumite detalii, tinand cont ca ajungi intr-o lume diferita de cea europeana.

Asa ca mai jos o sa relatez cum ne-am organizat si mobilizat noi pentru aceasta vacanta, care se desfasoara pe o perioada de 3 saptamani, la inceputul lunii Martie.

  1. Biletele de avionNe-am hotarat la aceasta destinatie undeva in luna aprilie 2024, cand am inceput sa cautam si biletele de avion. Ne-am ajutat de Google Flights sa vedem costurile si ce variante de companii aeriene avem pentru perioada pe care am ales-o. De asemenea, aici am setat si alertarea pentru scaderea preturilor in perioada selectata. Achizitia am facut-o in luna mai si am platit pentru 2 bilete dus-intors cu bagaj de cala 1700 euro, zbor operat de Qatar Airways cu escala in Doha de aproximativ 3-4 ore, atat la dus cat si la intors. Nu este un pret foarte mic, dar am luat in considerare numarul de escale si durata acestora; nu vrem sa “pierdem” foarte mult timp prin aeroporturi.
  2. CazareaAliatul nostru de incredere atunci cand vine momentul rezervarii cazarilor este intotdeauna Booking.com. Si de aceasta data ne-a fost de ajutor si ne-a oferit cele mai bune solutii pentru ceea ce cautam noi.Rezervarile le-am facut dupa ce ne-am hotarat ce orase dorim sa vizitam si cat sa innoptam in fiecare din ele, si ca orice turist care ajunge prima data acolo ne-am hotarat sa “stationam” in Tokyo pentru 10 nopti, in Kyoto pentru 4 nopti si in Osaka pentru 6 nopti; in Kyoto am ales sa rezervam o camera intr-un “ryokan”, o casa specifica japoneza.De obicei, rezervarile le facem la proprietatile care au anulare gratuita, si din cand in cand mai cautam sa vedem daca mai apar si alte oportunitati. Pare timp pierdut, dar astfel stii ca ai ales cea mai buna varianta, atat ca pret cat si ca pozitionare (aproape de zonele pe care vrem sa le vizitam sau aproape de mijloace de transport).
  3. Conditii de calatorieConditiile de calatorie oficiale le consultam de fiecare data de pe site-ul MAE (https://www.mae.ro/node/1533). De aici poti afla daca ai nevoie de viza pentru intrarea intr-o anumita tara si in ce conditii, cate zile poti sta, daca este nevoie de vaccinuri obligatorii, si alte informatii utile.Recomand verificarea acestor conditii de calatorie la interval regulat, deoarece pot interveni anumite modificari si e bine sa fii la curent cu ele, pentru a nu intampina situatii neprevazute.

Primele 3 puncte, din punctul meu de vedere, sunt valabile pentru orice vacanta in afara tarii, cu precadere punctul 3 pentru calatoriile in afara Europei.

Partea “serioasa” a pregatirilor a fost pusa la punct, asa ca mergem mai departe cu partea distractiva a planului de calatorie, si anume: ce mancam, ce vizitam, cu ce ne deplasam.

  1. Mijloace de transportEste deja cunoscut faptul ca Japonia are o retea de mijloace de transport foarte bine pusa la punct. Avand in vedere ca vom merge in mai multe orase, am calculat care varianta este mai convenabila: bilete cumparate individual pentru fiecare cursa sau achizitionarea unui JR Pass (https://www.jrpass.com/buy-the-japan-rail-pass-online) pentru intreaga perioada. Ne-am facut cateva calcule, si pentru noi este mai convenabil achizitia biletelor pentru fiecare calatorie in parte, ma refer aici la deplasarea intre orase. Iar pentru transportul in interiorul oraselor, o sa folosim aplicatia Suica (https://www.jreast.co.jp/multi/en/pass/suica.html)
  2. MancareAvand in vedere ca amandoi iubim mancarea buna, ne-am documentat foarte bine ce anume trebuie neaparat sa degustam din preparatele lor traditionale. Am citit o multitudine de articole si am urmarit cateva zeci de filmulete pe Youtube cu persoane care au fost acolo si au testat bucataria japoneza.Prima pe lista a fost adaugata supa lor, ramen, cu varietatea pe care o vom gasi acolo (diferite tipuri de taitei, diferite texturi ale supei, etc). De asemenea, nu trebuie sa ratam nici sushi-ul, sub diferite forme si umpluturi. Sa nu uitam nici de desert, si aici am inclus mochi-ul, cu diferite arome (curiozitatea mea este cel cu matcha si cu red beans).Pe lista mai sunt trecute si alte preparate, cum ar fi: okonomiyaki, yakitori, tonkatsu, japanese cheesecake si multe altele. Dar cu mai multe detalii despre ce vom manca acolo voi reveni cu un noi articol.
  3. Ce vizitamAceasta categorie nu este foarte bine detaliata deoarece vrem sa ne bucuram de orase fara a fugi de la un obiectiv la altul. Ne-am notat cateva atractii ce nu trebuie ratate, dar mai importat este faptul ca vrem sa ne relaxam si sa simtim viata localnicilor, mergand prin locuri pe care ei le frecventeaza si incercand sa ne integram in comunitateea lor. Si pentru aceasta categorie voi reveni cu alte articole, in care voi adauga si impresiile personale cu privire la ce vom experimenta acolo.

Sper ca aceste informatii sa va fie de folos si sa va ajute daca va ganditi sa calatoriti in “Tara soarelui rasare“, dar aveti ezitari.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *