Excursia pe care am avut-o in octombrie 2023 în Londra, ne-a îndreptat pasii catre un restaurant la care am încercat pentru prima data unul din deserturile lor traditionale, si anume “sticky toffee pudding“, care a fost servit cu un sos de vanilie si inghetata de vanilie. Delicioasa, dar o bomba din punct de vedere caloric, totul avand foarte mult zahar adaugat.

Intorsi acasa, am cautat o reteta pentru aceasta prajitura, dar totul a ramas in stadiu de cautare. Pana intr-o zi, cand am gasit niste curmale ratacite in frigider, si pentru a evita risipa alimentara, am incercat sa le integrez intr-un desert.
Astfel a aparut aceasta budinca/prajitura/chec, fiecare ii poate spune cum vrea, din simpla intamplare, combinand cateva ingrediente pe care le aveam in casa. Cantitatea pe care am facut-o initial a fost mica si de aceea am pus compozitia in forme de briose, dar a fost o alegere inteleapta. Mai jos detaliez ingredientele si modul de preparare.
Ingrediente si mod de preparare:
- 200 gr curmale fara samburi*
- 360 ml lapte
- 60 gr unt ( eu am folosit de 65% grasime)
- 110 gr faina
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 2 lingurite scortisoara
- esenta de rom
- jumatati de nuca (optional)
- un praf de sare
Pentru inceput scoatem samburii de la curmale si le taiam in jumatate sau in sfert.
Intr-o craticioara, punem laptele impreuna cu untul si lasam pe foc pana laptele incepe sa fiarba si untul este topit (daca curmalele sunt foarte uscate, se pun si ele tot acum si se fierb impreuna). Dupa ce amestecul de pe aragaz este fierbinte, se toata peste curmalele maruntite (asta daca nu au fost adaugate deja in lapte) si se lasa asa pentru 10-15 minute, pana se racoreste.

Cu un mixer vertical sau blender se maruntesc curmalele impreuna cu laptele si esenta de rom pana rezulta un amestec omogen (pot ramane si bucatele mai mari de curmale).

Intr-un alt bol se amesteca faina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scortisoara si sarea. Peste amestecul uscat se toarma amestecul umed facut mai sus si se amesteca doar pana cand nu mai sunt urme de faina uscata. Nu trebuie insistat foarte mult cu amestecatul.

Cuptorul se preincalzeste la 180 grade Celsius (caldura sus-jos, fara ventilatie) si se tapeteaza o tava cu hartie de copt; poate fi o tava patrata de 20*20 cm, o forma rotunda de 20 cm diametru sau chiar tava de briose.
Inainte sa se introduca tava in cuptor, se pot pune deasupra bucati de nuca sau bucatele de ciocolata. Se coace prajitura pentru aproximativ 25-30 minute.

Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet inainte de a fi portionata. Eu le-am copt in forme de briose. Din compozitia preparata mi-au iesit 8 bucati.

Valori nutritionale aproximative pentru o briosa: 4 g P / 29 g C / 9 g G.
Sa aveti pofta!
Leave a Reply