Acest preparat a aparut în meniul nostru dupa vacanta avuta în New York, în martie 2024, unde am încercat aceste clătite în 2 locuri diferite pentru a testa mai bine gustul. Ambele au fost localuri tip dinner, specifice lor.


Ajunși acasă, am început căutările pentru cea mai bună rețetă de clătite americane care să fie cât mai apropiată la gust cu cele încercate acolo. Și combinând mai multe informații am ajuns la rețeta care ne-a mulțumit. Din cantitățile de mai jos, eu pregătesc 2 porții.
Ingrediente și mod de preparare:
- 120 grame făină integrală ( se poate folosi și făină albă)
- 240 grame lapte bătut/ kefir/ sana
- 1 ou
- un praf de sare
- 1/4 linguriță praf de copt
- 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1/4 linguriță scorțișoară
- 1/4 linguriță cardamom (opțional)
- esență de vanilie
- unt pentru uns tigaia
Într-un castron se amestecă laptele bătut cu oul și esența de vanilie.
Peste acest amestec se adaugă ingredintele uscate: făina, praful de copt, scorțișoara, sarea, cardamomul și bicarbonatul de sodiu.
Se amestecă încet doar până la încorporare. Nu trebuie insistat foarte mult cu amestecatul.
Se încălzește o tigaie la foc mediu spre mic, se unge cu unt și se adaugă 1 polonic din compoziția rezultată mai sus. Se coace până când la suprafață apar bule și compoziția se încheagă, aproximativ 3-4 minute. Se întoarce cu o spatulă și se mai lasă în tigaie pentru încă 2-3 minute.
Se scor pe farfurie și se continuă cu restul de aluat până se termină. Mie îmi ies 4 bucăți mari. Se pot servi cu sirop de arțar sau pudrate cu zahăr vanilat (varianta mai calorică).
Nouă ne place să le mâncăm alături de iaurt grecesc, unt de arahide și dulceață de vișine/prune.
Rețeta aceasta este adaptată astfel încât să nu conțină zahăr adăugat.
Valori nutriționale aproximative pentru o porție fără niciun topping: 14 g P / 53 g C / 9 g G.
Să aveți poftă!


Leave a Reply