Ionela Food & Travel

Creveți saganaki

,

Published on

Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la Grecia, imi vine in minte imediat mancarea buna pe care acestia o servesc in taverne, vinul lor local servit in carafele de alama, si vremea placuta in cea mai mare parte a anului.

Dar sa revenim la mancare si la ce au ei frecvent in meniu: fructe de mare. Si mai precis sa ne oprim la creveti, gatiti in tot felul de moduri, de la cei pusi pe grill, pana la cei facuti in sos de rosii.

De aici a plecat si varianta mea de creveti saganaki, pe care am manca-o in fiecare saptamana. O reteta simpla, cu putine ingrediente, si unde mai pui ca se face si intr-o singura tigaie/cratita. Iar servit alaturi de o felie de paine proaspata….curcubeu pe cerul gurii. Cantitatile de mai jos sunt pentru 2 portii.

Ingrediente si mod de preparare:

  • 500 grame creveti curatati (proaspeti sau congelati)
  • 1 ceapa rosie
  • 1 ardei kapia
  • 1 conserva de rosii cuburi ( eu o folosesc pe cea din Lidl, simpla sau cu diverse arome)
  • 2 catei de usturoi
  • 100 grame branza feta ( cea de la Milbona, Lidl)
  • sare, piper, boia iute, oregano uscat dupa gust
  • 1 lingura ulei de masline

Pentru inceput se da drumul la cuptor, la 180 grade ( treapta medie la cele pe gaz), caldura sus-jos, cu ventilatie.

Intr-o tigate/cratita care poate fi bagata in cuptor se incinge uleiul de masline, peste care se adauga ceapa rosie taiata si se lasa sa se inmoaie la foc mediu. Cand este inmuiata, se adauga ardeiul kapia taiat cuburi ( sau dupa preferinta) si usturoiul zdrobit.

Se condimenteaza cu sare, piper, boia dupa gust ( atentie la cat de sarata este branza feta), se mai lasa 2-3 minute pana se inmoaie si ardeiu kapia, dupa care se adauga conserva de rosii si putina apa (cam jumatate de conserva). Se lasa la fiert, la foc mic, circa 5 minute.

Dupa ce timpul s-a scurs, se adauga crevetii curatati in prealabil, se mai lasa 1-2 minute pe foc, dupa care se adauga deasupra brazna feta sfarmata cu degetele.

Tigaia se introduce la cuptor, pentru 20-25 de minute ( in functie de cuptor), sau pana cand branza feta este rumenita si moale.

Se serveste imediat, alaturi de o felie de paine proastata.

Daca mai ramane ( desi mi-e greu sa cred ca poate rezista cineva la asemenea bunatate) se poate pastra in frigider si reincalzi ( dar textura branzei nu va mai fi aceeasi).

Valori nutriționale aproximative pentru o porție: 44 g P / 18 g C / 21 g G.

Sa aveti pofta!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *