Ionela Food & Travel

Chec cu banane ( Banana Bread )

,

Published on

Atunci cand week-end-ul se apropie si vine ziua de mers la cumparaturi (de obicei sambata), eu verific alimentele pe care le am in casa pentru a face lista cu ce imi lipseste si astfel evit risipa alimentara. Iar cosul cu fructe imi atrage intotdeauna atentia.

Cred ca oricine gaseste in bucatarie la sfarsit de saptamana cateva banane care nu au fost consumate, gata sa fie aruncate la cosul de gunoi. Dar acum nu mai este cazul sa facem aceasta risipa deoarece eu vin in intampinarea ta cu o reteta foarte simpla, cu putine ingrediente, usor de facut si mai ales fara niciun indulcitor adaugat.

De data aceasta, eu am ales sa coc aceasta compozitie in Air Fryer (este pentru prima data cand incerc asta) in formele de silicon pentru briose. Dar rezultatul este garantat daca se foloseste cuptorul si forma de chec.

Ingrediente si mod de preparare:

  • 2 banane medii foarte bine coapte
  • 2 oua medii ( sau 3 daca sunt mai micute)
  • 20 ml ulei de floarea soarelui
  • 120 gr faina alba ( se poate folosi si faina integrala)
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1/2 lingurita piper macinat ( sa nu va speritati, ca nu iese picanta 🙂 )
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • un praf de sare

Paritatea este simpla. Pentru fiecare banana medie folosim 1 ou, 10 ml ulei si 60 gr de faina. Condimentele fiecare le poate personaliza dupa preferinte. Se poate adauga deasemenea cardamom, nucsoara, ghimbir, esenta de rom, si ce va mai place.

De asemenea se poate adauga in compozitie nuci tocate grosier si/sau chipsuri de ciocolata.

Intr-un bol, pisam bananele cu furculita (sau cu instrumentul pentru piure), adaugam ouale, uleiul si esenta de vanilie. Amestecam pana amestecul este omogen.

Intr-un alt bol amestecam ingredientele uscate: faina, praful de copt, sarea si condimentele.

Acest amestec il turnam peste cel umed, omogenizam (nu insistam foarte mult cu amestecatul) si compozitia este gata.

Intre timp, cuptorul trebuie incins la 180 grade. Se toarna compozitia in tava de chec tapetata cu hartie de copt, se uniformizeaza si se introduce in cuptor pentru aproximativ 35-40 minute. Se verifica cu o scobitoare daca este copt in interior (timpul de coacere difera in functie de cuptor sau de cantitatea de compozitie din tava).

Se scoate din tava si se lasa la racit pe un gratar. Recomand sa fie feliat dupa ce se raceste complet.

Sa aveti pofta!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *