De cand eram mici, stim ca portocalele au gustul cel mai bun in perioada iernii. De aceea, pofta de gustul dulce si parfumat al acestor fructe a dus la achizitia unei plase de 1,5 kg, doar ca din acestea am consumat doar 3-4 bucati asa ca o parte din cele ramase au ajutat la prepararea acestei prajituri.
Reteta seamana cu clasica prajitura “Portokalopita”, un desert specific grecesc, doar ca aceasta nu are zahar adaugat, nici indulcitor, iar siropul care se foloseste la varianta clasica, in reteta de mai jos lipseste.

Ingrediente si mod de preparare:
- 2 portocale medii, aprox 250 gr
- 2 oua
- 150 gr foi fine de placinta (eu am avut 5 foi Linco)
- 100 gr iaurt grecesc (eu am folosit cu 2% grasime, dar este ok si cel cu 10% grasime)
- 20 ml ulei de masline
- 20 gr unt topit
- jumatate lingurita praf de copt
- esenta de vanilie si esenta de portocale (pentru un gust mai intens; este optional)
- un praf de sare

Pentru inceput ne ocupam de foile de placinta pe care le taiem fasii subtiri si le lasam sa se usuce intinse pe o tava (eu le-am lasat in jur de 2 ore pe blatul din bucatarie, dar se pot lasa si mai putin).
Cat timp foile stau la uscat, pornim cuptorul 180 grade Celsius, caldura sus-jos, fara ventilatie. De asemenea ne ocupam si de tava in care vom coacem aceasta placinta. Se tapeteaza cu hartie de copt sau se unge foarte bine cu ulei.
Continuam cu portocalele, pe care le decojim si incercam sa eliminam cat mai mult din partea alba care este amaruie, le punem intr-un tocator si le maruntim foarte bine, pana rezulta o pasta.
Intr-un bol spargem ouale, adaugam praful de sare, esentele si amestecam cu un tel. Peste amestec adaugam iaurtul, untul topit amestecat cu uleiul de masline si pasta de portocale facuta mai devreme si omogenizam totul foarte bine.
Cand totul este omogen, adaugam in acest amestec foile de placinta taiate si amestecam totul foarte bine astfel incat fiecare foaie de placinta sa fie acoperita cu amestecul lichid.
Turnam toata aceasta compozitie in tava pregatita si dam la cuptor pentru aproximativ 45 minute, sau pana cand este frumos rumena deasupra.
Cand placinta este coapta, o lasam 10 minute in tava sa se raceasca dupa care o scoatem si o putem felia.

Tava mea a avut dimensiunea de 20*20 cm si am impartit placinta in 6 portii.

Valori nutritionale aproximative pentru o portie: 5 g P / 20 g C / 8 g G.
Sa aveti pofta!
Leave a Reply